ZERO Architecture vstoupilo do nové éry firmy novým názvem

Název firmy a grafická identita jsou nové, ale vize zůstává stejná - tvořit budovy šetrné k životnímu prostředí. KORE přemýšlí o architektuře udržitelně a díky řadě expertů uvádí do praxe principy nízkouhlíkové architektury, cirkulární ekonomiky ve stavebnictví a pozitivního působení budov na zdraví člověka. Ať už v projektech vlastních, tak i v rámci poradenství pro další architekty, developery a investory.


KORE, maorsky „zero”, symbolizuje minimalizaci dopadu budov na životní prostředí, kterého se na projektech studio snaží dosahovat. Maorsky právě proto, že se nápad na založení firmy, která bude kombinovat architektonické navrhování a udržitelnost, zrodil na společné cestě Martina a Karolíny Baričových, zakladatelů KORE, po Novém Zélandu.

KORE nabízí v českém prostředí stále minoritní pohled na architekturu, kdy se snaží o udržitelnost už od prvních fází projektu, ať už při výběru pozemku, nebo ve fázi studie. Čím dříve je totiž udržitelnost do projektu implementována, tím více je možné ji ovlivnit za nižší náklady, což je pro developery klíčové. Cílem KORE je propojení dvou expertních oborů - nabídky certifikací (LEED, WELL, BREEAM) a architektury. „V ČR je jen několik společností, které se zabývají komplexním certifikováním budov pomocí trojice LEED, BREEAM a WELL; některé z nich se věnují i výseku spektra architektonických služeb. Pokud se ale nepletu, tak jsme jediní, kdo se věnuje této trojici a zároveň má širokospektrální architektonické studio „in-house“. Díky tomu my jako architekti pracujeme s dynamikou konzultování s odborníky na udržitelnou výstavbu již od počátku každého projektu až do realizace. A naopak, naši konzultanti mají partnera k diskuzi o detailech a vazbách v projektech, které jsou tak složité, že jsou vnímány pouze architektem.“ říká Martin Barič.

KORE tvoří tým celkem dvanácti lidí. Zakladatele Karolínu a Martina Baričovy nově posílili dva společníci - Jiří Stránský se zkušenostmi ze CBRE a RUBY PM, kde vedl oddělení ESG a certifikací budov, a Tomáš Gloser se zkušenostmi z řízení projektů a realizace staveb, rekonstrukcí i udržitelných bytových domů v PS Architekti a SSK. „Téma udržitelnosti a ESG mezi developery a majiteli budov velmi rezonuje, což vyplývá ze zpřísňujících se požadavků bank, legislativy a nájemců," zmínil Jiří Stránský. „I proto je naším cílem kromě certifikací a poradenství ESG pro naše klienty zaměřit se právě na takové projekty, kde mohou naše týmy konzultantů udržitelnosti a architektů spolupracovat a zúročit obě svá zaměření. Zajímají nás například rekonstrukce budov a komerčních interiérů nebo udržitelné novostavby," doplnil Tomáš Gloser.

Sesterskou organizací KORE je Rethink Architecture, kterou spoluzaložila Karolína Barič: „Zatímco v KORE se zaměřujeme na udržitelnou architekturu v praxi, Rethink Architecture má za cíl edukovat odborníky z řad developerů, architektů a investorů v tématu udržitelnosti.”

Pro další novinky sledujte kore.cz a také instagram KORE, kde již brzy najdete představení řady nových udržitelných projektů, na kterých firma v současnosti pracuje.

Exclusive Members

All Members