Rok 2017: Let do vesmíru

6. ročník konference Šetrné budovy zavedl účastníky do vzdálenějších dimenzí.Hlavním mluvčím byl architekt Ondřej Doule, jehož budovy nenajdete nikde na planetě Zemi, protože navrhuje vesmírná obydlí na Měsíci a Marsu. S účastníky konference se podělil o své vize, jak lze inovace z kosmického výzkumu využít při výstavbě budov na Zemi.

 

„Udržitelnost je při projektování vesmírných obydlí číslem dvě hned po bezpečnosti. Proto je inspirace pozemské architektury tou vesmírnou nasnadě. U šetrných budov na Zemi se často bavíme o technologiích. I ty jsou mnohdy inspirovány vesmírnou technologií: například fotovoltaické panely se uplatnily v prvních vesmírných satelitech a trvalo několik desítek let, než se prosadily do šetrné architektury na Zemi. Totéž lze říci o senzorech či tepelných izolacích. Vedle technologií je ale neméně důležité, jakým způsobem člověk budovu užívá, jak prostor vnímá a jak na něj reaguje. Chytré budovy musí být v interakci s člověkem a musí se přizpůsobit jeho potřebám. Budoucí pozemská architektura a výstavba by tak neměly být jen otázkou ekonomie, ekologie a pokročilých technologií, ale měly by se soustředit hlavně na člověka,“ shrnul Ondřej souvislost mezi pozemskou a vesmírnou výstavbou.

Kam nás zavede 7. ročník konference Šetrné budovy 2019 s podtitulem Brown Goes Green? Nenechte si ujít nejprestižnější akci roku v oboru šetrného stavebnictví v ČR. Registrujte se ihned.

Exclusive Members

All Members