Prologis Logistics Rent Index 2021: Vysoká poptávka a nejrychlejší růst nájmů v historii

Při tvorbě indexu kombinuje výzkumné oddělení Prologis Research poznatky o dynamice lokálních tržních cen s údaji z globálního portfolia společnosti. Sazby nájemného na regionální a globální úrovni jsou vážené průměry založené na odhadech tržních výnosů.

Klíčová zjištění:

  • Nájemné, které jsou zákazníci ochotni platit za prostory, se zvyšuje s tím, jak klesá jejich tržní dostupnost. Poptávka převyšuje nabídku, proto je neobsazenost prostor na celém světě rekordně nízká.
  • Rekordní poptávku vyvolalo posílení ekonomiky i další faktory specifické pro jednotlivá odvětví, jako je například vzestup e-commerce. Dalším faktorem je zvyšování zásob na straně maloobchodníků, kteří chtějí zajistit včasné dodávky zboží pro své zákazníky.
  • Prudce rostoucí stavební náklady a ceny pozemků vedou k rekordně vysokým nákladům na výstavbu i modernizaci. Developeři musí zvýšit nájemné, aby zajistili nabídku nových prostor.

Růst tržního nájemného v Evropě v roce 2021 zrychlil na rekordních 7,2 %.

Praha se dokonce zařadila na třetí příčku žebříčku top 10 evropských trhů z hlediska růstu nájmů. Zároveň byla Praha trhem s vůbec nejvyšším růstem nájmů na kontinentu (rychleji nájemné rostlo pouze na trzích ve Spojeném království).

Dirk Sosef, viceprezident Prologis pro výzkum a strategii v Evropě, k loňskému vývoji dodává: „Rok 2021 byl z hlediska růstu evropských nájmů rekordní a vše nasvědčuje tomu, že vzestupnou tendenci si zachovají i v roce 2022. Tento předpoklad se zakládá na vícero faktorech, jako jsou vysoká poptávka, omezená dostupnost prostor či rostoucí náklady spojené s výstavbou. Nejvyšší růst nájmů jsme loni zaznamenali ve Spojeném království, letos nicméně předpokládáme, že k němu bude docházet rovnoměrněji, a to napříč hlavními evropskými trhy, na kterých působíme.“

Detaily, včetně kompletního reportu

Exclusive Members

All Members