Breda Weinstein Commercial Center

Breda Weinstein Commercial Center

BREEAM GOOD certification for the regeneration of an historical building

The shopping centre Breda&Weinstein was created as a conversion of a former brewery compound, located in the heart of Opava, preserving its original architecture to a substantial extent including the historical style of façades as well as the unusual dominant feature, the brewery chimney. VCES a.s., Czech subsidiary of Bouygues Batiment International successfully handed over new shopping mall to client, company BREDA & WEINSTEIN a.s.in mid-November 2012.

The shopping centre consists of 1 underground and 4 aboveground floors housing more than 100 retail units, a multi-screen cinema and 500 parking spaces. The usable floor area totals 56,090 m2 including 26,100 m2 of leasable area. The new-build part (upper and lower courtyard, connecting link, former plant room premises) features a cast-in-place concrete skeletal frame reinforced with communication cores, and pile foundations. The roofing systems of the new buildings are flat with waterproofing membranes; open-space malls are glazed. The façades are composed of ventilated systems with a visible layer of expanded metal, enamelled glass or exterior cladding panels. It is the first project in the Czech Republic with a façade made of suspended graphic concrete panels.

The reconstruction of the original buildings - fermenting room, brew house, new and old malt houses and parts of historical walls - was executed with the utmost effort to refurbish the premises in compliance with modern standards while maintaining the original appearance. The buildings were underpinned by jet-grouting and provided structural support using permanent steel cables as well as steel and reinforced concrete elements. The reconstruction of the façades was dealt with very carefully - preserved brick decorations were completed with bricks from the original buildings. The roofing systems of the existing buildings are pitched with pre-weathered RHEINZINK roof covering.

During the selection process VCES a.s. proposed to client solutions (for example  heating and cooling systems in the shopping centre feature heat pumps and a heat recovery ventilation system using exhaust air from the malls to heat the garage car park,  energy-efficient escalators and elevators,  extra facilities for cyclists such as changing rooms and sanitary facilities and an information system monitoring the local public transport) that allowed its successful certification in line with international environmental standards BREEAM for level GOOD. New shopping mall attracted the attention of professionals, it was awarded by several titles, among others also the title Building of the Year 2013.

Poznámka CZGBC: Všechny propagované projekty, produkty nebo služby v této sekci procházejí výběrem Komise pro vnitřní a vnější vztahy České rady pro šetrné budovy a musí prokazatelně splňovat kritéria šetrnosti. Průkaznost kritérií musí být ověřena nezávislým auditorem nebo certifikací. Kromě realizovaných projektů je možné propagovat záměr projektu, produktu nebo služby. Zde musí společnost doložit jasnou představu o dosažení šetrnosti.
     
commercial commercial